Tips hoe jij jouw wijn het lekkerst kan houden

Een lekker wijntje op zijn tijd. Genieten van de aroma’s en even ontspannen. Vaak gedronken tijdens etentjes en op verjaardagen. De rode en witte wijnen zijn niet te missen in de voorraad van alcoholische flessen. Maar deze moeten wel op de juiste temperatuur gedronken worden zodat het de optimale smaak heeft. Dit kan je regelen met een wijn klimaatkast.

Welke temperatuur bij welke wijn?

Zoals eerder vermeld is elke wijn anders bij een andere warmte graad. Maar waarom? Als een wijn warm is gaat de fruitige en zoete smaak eruit en komt de alcohol sterker naar voren. En als de wijn koud is, is het precies andersom. Hier vind je welke wijn op hoeveel graden het beste geconsumeerd kan worden zodat de smaak nooit verloren gaat. 

  • Hele fruitige en frisse witte wijnen: ongeveer 9 graden (3 uur in de koelkast)
  • Witte wijnen met veel aroma’s: 11 graden (2 uur koelen of 30 minuten voor het drinken uit de koelkast halen)
  • Rode en fruitige wijnen: 15 graden (30 minuten koelen)
  • Volle, krachtige wijnen: 18 graden (15 minuten koelen)

Ook je rode wijn moet dus gekoeld zijn, klinkt misschien raar aangezien je het anders gewend bent. Maar toch is het een beetje kouder lekkerder. Zeker proberen dus bij de volgende fles die je open gaat maken.

Houdbaarheid van de wijnen

Nu je hebt gehoord welke wijnen je op welke temperatuur het beste kan drinken. Is het belangrijk dat je weet bij welke temperatuur je het moet bewaren. Want hoe warm of koud je het bewaard heeft ook invloed, vooral op de houdbaarheid. In de volgende 3 punten staat wat, waarom en hoe jij dit dan kan doen.

Behoud de wijn altijd gekoeld, ook voordat je het gaat drinken. Als je dit maar tijdelijk moet doen kan het in de koelkast. Maar niet te lang, want als de wijn te koud is verliest het zijn smaak. Het beste is dan om voor een lange periode de wijn te bewaren in een koude en donkere omgeving. Het beste voor de wijnen is om rond de 10 en de 12 graden bewaard te blijven. Hier is dus zo’n wijnkast perfect voor. 

Als je eenmaal de fles gaat open maken, zorg dan dat de fles nog altijd de zelfde temperatuur heeft zoals jij die wilt. Aangezien je niet de hele fles binnen no time op hebt, kan je in een dubbel gelaagde koeler de wijn het beste neer zetten. Door de goede isolatie heb je dus nog altijd de juiste smaak en hoef je het niet weer helemaal op te bergen. Naast alleen de koeler, kan je er ook hulpmiddelen in doen. Denk dan bijvoorbeeld aan water met ijs erin. Of ijspacks erin.

Als derde is het jouw eigen keuze om de temperatuur te bepalen. Als je een wijn te zoet vind, laat het dan iets langer koelen. Een verschil van 2 tot 3 graden kan al meer veranderen dan je denkt. 

Waar haal je dan zo’n “klimaatkast wijn”? Simpel online te bestellen of bij een elektronicazaak in jouw regio