Sushi maken voor beginners

Ook zo’n fan van sushi, maar geen tijd, zin of geld om iedere dag naar een restaurant te gaan? Ga dan zelf eens aan de slag! Het is natuurlijk wel iets minder lekker dan bij een all you can eat restaurant, maar het is en blijft nog steeds om te smullen. Wij vertellen je onze beste tips!

Benodigdheden

Dankzij de diverse hulpmiddelen is het tegenwoordig helemaal niet lastig meer om je eigen sushi te maken. De belangrijksten zijn:

  • Makisu
    Een makisu is een matje voor het rollen van de sushi. Verspreid al je ingrediënten goed en rollen maar. Je kunt niet rollen zonder matje, dus deze is erg belangrijk.
  • Hangiri
    Deze houten kom wordt vooral gebruikt om de rijst in af te laten koelen. Dankzij de vorm en het oppervlak is dit de ideale kom daarvoor. Daarnaast kan je de rijst hierin ook mengen met het azijn.
  • Yanagiba
    De yanagiba is een speciaal en vlijmscherp mes. Hij wordt gebruikt om de ingrediënten in dunne plakjes te snijden. Daarnaast is hij ontzettend handig voor het snijden van de sushi rollen. Een bot mes zal er namelijk voor zorgen dat deze gemakkelijk uit elkaar valt!

Rijst

De lekkerste sushi valt of staat met de rijst. Dit is namelijk een van de belangrijkste ingrediënten. De rijst die hiervoor gebruikt wordt is niet hetzelfde als de ‘normale’ rijst die we dagelijks gebruiken voor onze gerechten.

Japanse rijst is een gepolijste, witte, rondkorrelige rijst die veel zetmeel bevat. Dankzij deze rijkheid aan zetmeel blijft het goed plakken. Vandaar dat je in restaurants zelfs de Nigiri vast kunt pakken zonder dat deze uit elkaar valt. Daarnaast is de Japanse rijst ook iets zoeter waardoor de sushi vol van smaak wordt.

Je moet de rijst eerst goed wassen. Breng hem vervolgens aan de kook voor 5 minuten en laat het nog 15 minuutjes op een zacht vuurtje droogkoken. Daarna voeg je speciale wijnazijn toe en schep je het rustig om. Laat het vervolgens goed afkoelen en je rijst is klaar.

Vullen

Wanneer de rijst klaar is, kun je hem gaan vullen. Het kan handig zijn om hiervoor een speciale sushi bazooka of roller te gebruiken. Natuurlijk kun je ook kiezen voor het traditionele matje. In principe kun je alle ingrediënten gebruiken die je maar lekker vindt. Vul je nori met wat rijst en bijvoorbeeld een stukje zalm, garnaal of avocado. Vervolgens even netjes oprollen en smullen maar!