Italiaanse wijnen moet je leren begrijpen

Wijn drinken

Italiaanse wijnen kunnen gemakkelijk worden beschouwd als de ultieme grens van wijnkennis. Dit komt, omdat er ruim 350 gemeenschappelijke inlandse wijndruivenrassen in Italië zijn. Italië is land dat altijd roemrucht is om zijn eten en wijn, beide spelen een belangrijke rol in de identiteit en cultuur van het land. Het is dan ook geen verwondering dat velen van ons regelmatig genieten van een paar glaasjes wijn van Italiaanse bodem. Maar het drinken van wijn en het begrijpen van zijn oorsprong zijn twee verschillende dingen. Italië is dan ook een land dat meer wijn produceert dan enig ander land.

Met zijn wijnproductie staat Italië op een gevierde eerste plaats ‒ op de voet gevolgd door hun rivaal, Frankrijk ‒ in de wijnproductie. Anno nu, produceert het land ruim 39.000 hectoliter wijn. Het land bestaan uit 20 wijnregio’s en iedere regio is gespecialiseerd in verschillende soorten wijn en verschillende druivensoorten. Deze wijnen worden vaak genoemd naar een regio, die op hun beurt weer geclassificeerd zijn met het predicaat DOCG, wat betekent: “Denominazione di Origine Controllata e Garantita”

Rode wijn

Druivensoorten van uitzonderlijk hoog kwaliteitsniveau.

Er wordt al meer dan 4000 jaar wijn geproduceerd in Italië dit komt, omdat het een perfecte omgeving heeft om wijn te verbouwen, grotendeels vanwege het klimaat. Toen in de oudheid de Griekse Oenotros, de jongste zoon van koning Lycaon voor het eerst voet zette in Zuid Italië en een kolonie stichtte om wijn in het zuiden te verbouwen, was wijn al onderdeel van de Italiaanse levensstijl. Italianen zijn daarom ook trots op hun druiventeelt en wijnproductie.

Hierdoor heeft twee derde van wijn het land de status DOP (beschermde herkomstbenaming) en een derde IGP (beschermde geografische informatie). Italiaanse wijn en eten passen perfect bij elkaar. Wat kan er nog meer Italiaans zijn dan een glas wijn en een stevig bord pasta? Italië produceert wijn met passie, met als basis kwaliteit en geschiedenis in het achterhoofd. De enige manier om deze wijn echt begrijpen, is door naar www.nebbiolowijn.nl te gaan en hem zelf te proeven.

Wijn kopen