wit bier

IPA bier: een biersoort dat je zeker moet proberen!

Heb jij wel eens IPA speciaalbier gedronken? Dit is een van de meest gedronken speciaalbieren wereldwijd en zou je daarom zeker een keer moeten hebben geprobeerd. Vrijwel elke brouwer heeft inmiddels zijn eigen IPA variant gemaakt. Veel IPA bieren bevatten een hoger alcoholpercentage, maar er zijn ook verschillende soorten IPA met hetzelfde alcoholpercentage als normaal bier. In dit artikel lees je meer over wat dit bier zo speciaal maakt en hoe het is ontstaan.

Wat maakt IPA bier nu zo speciaal?

Het speciale aan IPA bier is dat er veel meer hop in zit dan in de meeste andere biersoorten. Dit maakt de smaak van IPA bier redelijk bitter, maar daarentegen ruikt het bier wel heel lekker en zoet. Deze wellicht wat vreemde combinatie is de reden waarom IPA speciaalbier zo populair is geworden over de hele wereld.

Populair bier

Waar komt IPA bier vandaan?

IPA bier komt uit Engeland. De Britse soldaten die in het verleden via de zee naar India gingen, hadden het recht op één pint bier per dag. Helaas overleefde normaal bier niet de gehele zeereis die gemiddeld vier maanden duurde. Daarom bedacht een Britse bierbrouwer om een bier te maken met meer hop en een hoger alcoholpercentage. Dit zijn natuurlijke conserveringsmiddelen en deze ingrediënten zorgen ervoor dat bier langer meegaat en toen kon dit bier wel de reis van vier maanden overleven. Hier komt ook de naam IPA vandaan: dit is een afkorting van India Pale Ale.