Gezond barbecueën doe je zo

Met warm weer barbecueën is toch heerlijk? Lekker in de tuin gezellig samen eten met je partner, familie of vrienden op een zomerse avond. Bij barbecueën ga je als snel aan ongezond denken, lekker veel vlees met een dikke klodder saus op je bord, oh en dan ben je nog de bijbehorende frietjes met mayonaise vergeten. Meestal is het enige gezonde wat er te eten is bij het barbecueën is de zelfgemaakte salade en nee niet de gekochte salades zoals huzaren of aardappelsalade. In deze salades zitten juist veel dikmakers en vetten. Met de onderstaande tips kan je de barbecue weer wat gezonder maken. 

Kies gezonde vleessoorten

Kies de gezondere vleessoorten uit en koop ze bij de slager. Het vlees van de slager is namelijk niet bewerkt en bevatten niet de extra soorten vetten en bewerkingen die een stuk vlees in de supermarkt wel heeft. Laat bijvoorbeeld het ongezonde varkensvlees liggen en ga voor rund of kip. Varkens bevatten een grote hoeveelheid aan vet en dragen wel eens een aantal ziektes met zich mee, dit vet verhoogt je cholesterol, hierdoor heb je kans op verstopte bloedaderen. 

Gebruik vis in plaats van vlees

Het meeste vlees wat in de supermarkten te koop zijn speciaal voor de barbecue bezitten een extra hoeveelheid vet. Te veel vet binnenkrijgen is niet goed voor je en dat krijg je al snel met dit soort bewerkte vlees. Vervang het vlees een keer voor vis. Vis bevat namelijk hele goede vetten, eiwitten en andere voedingsstoffen. Vis op de barbecue geeft ook een echte barbecue smaak wees daar maar niet bang voor. Als je een stuk vlees echt niet kan laten zitten om te braden dan doe je toch de helft vlees en de helft vis? Dan ben je alsnog een stukje gezonder bezig.

Laat de sauzen staan

Er staan vaak ongezonde sauzen op tafel om bij het vlees of vis te doen. Deze sauzen zijn pas de echte dikmakers met hun grote hoeveelheden aan suikers en vetten. Laat een keer deze sauzen staan en maak zelf gezonde sauzen doormiddel van kruiden, peper en groente. De recepten van dit soort zelfgemaakte en gezonde sauzen kan je op internet vinden. 

Gezonde salades en groente

Zelfgemaakte salades maken de maaltijd ook wat gezonder dan al die kant en klare salades van de supermarkt. Geen zin of tijd om deze salades zelf te maken? Een bezoekje aan de plaatselijke groente en fruit boer en je hebt een natuurlijke en gezonde salade. Ga is in plaats van een kant en klare salade voor een eigen verfrissende en natuurlijke groente- of fruitsalade en je zult zien dat dit nog veel lekkerder is ook. 

De barbecue zelf

Nu je wat meer weet over hoe je gezond kan barbecueën is het tijd om een mooie barbecue te kopen waar je het vlees op kan braden. Een uitgebreide en professionele set is bijvoorbeeld de napoleon bbq. Hierop kan je de lekkerste en beste stukjes vlees maken. Natuurlijk kan je ook voor een eenvoudigere en kleinere bbq kiezen voor het kleinere werk. 

Mocht je er niet zelf uitkomen, volg dan een bbq workshop.