Dit moet je weten over bami

Bami is, samen met nasi, een echte klassieker geworden die niet meer weg te denken is uit de Nederlandse keuken. Maar wat is bami precies en op welke manieren kun je dit gerecht maken? En wat zijn de mogelijkheden als je bami wilt bewaren, invriezen en opwarmen? Hier lees je alles wat je moet weten over dit gerecht!

Wat is bami?

Bami is een gerecht dat van oorsprong uit China komt. Ba betekent vlees en mi staat voor tarwenoedels, de twee belangrijkste ingrediënten uit het gerecht. Hoewel het gerecht Chinees is, is het via Indonesië terecht gekomen in Nederland, waar ook weer verschillende variaties zijn ontstaan. De bekendste versie van bami is bami goreng: dit is een gebakken bami met mie als basis met specerijen als smaakmakers. Je kunt er vervolgens ook voor kiezen om kip, varkensvlees en groenten toe te voegen, zoals kool, wortel, taugé en paksoi.

Bami maken, hoe doe je dit? Een groot voordeel is dat dit gerecht vrij simpel is om te maken, waardoor je heel makkelijk een lekkere maaltijd op tafel zet. Je begint met het koken van de mie, waarna je dit afspoelt met koud water en laat uitlekken. Ondertussen verhit je wat olie in een pan en bak je het vlees en de groenten kort aan. Vervolgens bak je de specerijen en eventuele smaakmakers mee. Er is kant-en-klare mix beschikbaar, maar je kunt ook zelf lekkere kruiden toevoegen. De kruiden die meestal in het gerecht zitten zijn kerrie, komijnpoeder, kurkuma, gember, koriander en knoflook. Hier kun je de mie doorheen scheppen en vervolgens serveren met satésaus en kroepoek.

Bami bewaren en opwarmen

Je kunt bami twee dagen gekoeld in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Daarna is de bami niet meer goed te eten. Doe je het in de koelkast? Dan kun je de bami tot wel 3 maanden bewaren. Ga je de bami uit de diepvries eten? Laat het gerecht dan een dag voor gebruik eerst goed ontdooien in de koelkast. Opwarmen doe je het beste door de bami op te bakken in een koekenpan op laag vuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *