broodje-hamburger

Broodje hamburger

Een broodje hamburger wordt vaak gegeten en ze komen in alle vormen en maten. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of je kunt het verwerken in een broodje hamburger. Wie had ooit gedacht dat zo iets simpels zo lekker kon zijn. Alleen de beste broodjes en burgers zijn goed genoeg voor het perfecte broodje hamburger recept.

Broodje Hamburger

Een broodje hamburger maken is niet zo moeilijk en je kunt het vaak nog doen met de restjes die je over hebt van eerdere dagen. De enige basis ingrediënten zijn een broodje en een hamburger. Nou zit er een hoop verschil tussen hamburgers en hamburgers, hebt hamburgers die je voor een paar euro per twintig kunt kopen en je hebt de echte hamburger van de ambacht slagerij. Natuurlijk bepaal je helemaal zelf welke hamburgers je uiteindelijk gebruikt voor op je broodje.

Dan is er nog het grote verschil tussen alle broodjes die je vandaag de dag kunt kopen, harde Duitse broodjes, zachte witte bolletjes, pistoletjes of Italiaanse bollen. En natuurlijk nog talloze andere soorten broodjes die je kunt gebruiken voor het maken van een broodje hamburger. In principe kun je elke burger en elk broodje of boterham gebruiken voor een broodje hamburger.

Geschiedenis

Veel mensen denken dat het broodje hamburger is ontstaan in de Duitse stad Hamburg, dit klopt niet. De hamburger is ontstaan in de Verenigde Staten van Amerika, zo rond 1900. Wie nou daadwerkelijk de eerste was die een hamburger maakte en bakte is niet meer met zekerheid te achterhalen, er zijn namelijk vele mensen die claimde dat ze de eerste waren. Hoe dan ook de hamburger werd razendsnel populair in Amerika , dit vooral omdat je dit geweldige broodje met vlees al lopend kon opeten en zo dus ook tijd bespaarde in de steeds drukker wordende wereld.

In 1904 werd het broodje internationaal pas echt bekend, vanaf dat moment werd het officieel een hamburger genoemd. Een broodje hamburger werd toen de tijd vooral geserveerd in goedkopere restaurants die greasy spoons werden genoemd. Er werd hier alleen gebakken en gefrituurd. Dit was snel en goedkoop en dankzij deze restaurants konden alle Amerikanen uiteten gaan.

Verschillende varianten

Er zijn een heleboel verschillende soorten broodje hamburger die je zelf kunt maken of die je kunt bestellen. Zo is er de standaard hamburger met sla, ui en tomaat op een zachtbroodje, deze kun je bij bijna elke eettent wel krijgen.

Er zijn ook een heleboel bijzondere varianten verzonnen, de ei-burger, Hawaïburger, Cheeseburger, Baconburger, Halalburger en de Vegetarische burger. Als deze varianten worden geserveerd met verschillende toegevoegde ingrediënten. Neem bijvoorbeeld de Halalburger, dit broodje hamburger is speciaal ontwikkelt voor en door Moslims. Het vlees is op een specifieke manier geslacht en bereidt. Er zijn ook per regio verschillende soorten broodjes hamburger te verkrijgen zoals de Berkelandburger in de gemeente Berkelland. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er de fastfood en drive-inrestaurants en werd de hamburger niet meer zozeer geassocieerd met armoede. Maar werd het een populair en hip product waarbij Burger King en McDonald’s als multinationals zo’n beetje overal ter wereld hun hamburgers wisten te verkopen. Naast deze twee bekende ketens zijn er ondertussen meerdere grote ketens die hamburgers verkopen.

Wist je dat?

Dat de duurste en exclusiefste hamburger ter wereld wordt geserveerd in het Paris-hotel in Las Vegas. Voor deze decadente burger van 777 dollar wordt vlees van Japanse Kobe-runderen en onder andere kreeft gebruikt.

Dat je vroeger in Nederland een hamburger zonder broodje geserveerd kreeg. Je moest toen nog speciaal aangeven dat je er graag een broodje bij wou hebben.

Waar je ook kijkt overal zijn broodjes hamburger te vinden, in het winkelcentrum, op de markt, in het zwembad of op de camping. Je kunt overal een broodje hamburger kopen en lekker oppeuzelen.