Alles over Duitse wijn en Duitsland als wijnland

Chianti wijn bestellen

Duitsland en Duitse wijn wordt steeds bekender bij veel meer mensen. Ondanks de noordelijke ligging van het land is Duitsland wel nummer 4 van de wijnproductie landen in Europa. Zowel de kwantiteit als kwaliteit is te proeven in de Duitse wijnen. Ook wijnliefhebbers zijn dol op de Duitse wijn. Maar liefst wordt er gemiddeld 20% van de jaarproductie geëxporteerd. Wie denkt dat er in Duitsland alleen eenvoudige zoete, witte wijnen maakt heeft het dus fout. 

Lees hieronder meer over Duitse wijn en hoe Duitsland als wijnland is.

Wijnbouw in Duitsland 

Het klimaat speelt een hele belangrijke rol binnen de wijnbouw. In Duistland is een relatief koel, maar toch mild klimaat. Dit klimaat is zeer geschikt voor de wijnbouw. Ook de ligging is een heel erg belangrijke factor. Niet voor niets zien bijna alle wijngaarden er hetzelfde uit. Op steile hellingen of juist langs de rivieren en meren. Er is een speciale reden voor. De druiven voor de wijn moeten tenslotte genoeg zonlicht krijgen om te groeien en een bepaalde smaak te krijgen. 

In Duitsland zijn de Rijn, Moezel, Main en Neckar de belangrijkste rivieren waar de wijnregio’s liggen. Er zijn verschillende druivenrassen in Duitsland te vinden. Duitsland staat bekend om witte wijnen en de bekendste plus tevens belangrijkste druivenrassen zijn riesling, rivaner (ook bekend als müller-thürgau) en silvaner. De meest aangeplante druif in Rheingau en Mosel-Saar-Ruwer is de riesling. Bij de blauwe druivenrassen overheersen variëteiten die het goed doen in relatief koele gebieden.

De Classificaties 

Er zijn allerlei verschillenden wijnen uit diverse landen. Zo zijn er Franse wijnen, Spaanse wijnen en nog veel meer. Iedere wijn kent en heeft zijn eigen classificaties. De kwaliteitswijnen uit de 13 gebieden komen van rijpere druiven en voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van de strenge Duitse wijnwetgeving. Elegante wijnen die lang kunnen ouderen op fles. 6 Prädikat-vermeldingen geven oplopend het suikergehalte van de geoogste druif aan:

– Kabinett: licht en droog
– Spätlese: late oogst, geconcentreerder dan Kabinett, maar kan droog zijn
– Auslese: volrijpe druiven, vaak omschreven als ‘uitgezochte oogst’
– Beerenauslese: speciaal geselecteerde overrijpe druiven, vaak druiven aangetast door edele rotting
– Trockenbeerenauslese: druiven aangetast door edele rotting
– Eiswein: voor Eiswein worden de druiven in bevroren toestand geplukt en geperst

Wanneer je een fles Duitse wijn komt dan zie je op de achterkant veel informatie staan. Het is daardoor niet altijd even makkelijk te begrijpen wat nu precies van belang is. Om het toch allemaal iets makkelijker en overzichtelijker te maken zijn er 2 nieuwe termen ingevoerd. De Classic en Seleccion. Wat houdt dit nu precies in? 

Verschil Classic en Seleccion

De Classic is een betere, droge wijn die uit één van de 13 wijnregio’s komt. Deze wijn is gemaakt van een van de klassieke streekeigen druivenrassen. Dit zijn heerlijke alledaagse wijnen om te drinken als aperitief of bij een maaltijd. Naast de Classic is er dan ook nog de Seleccion. Dit is een superieure droge wijn. Gemaakt van met de hand geplukte druiven en juist afkomstig uit één specifieke wijngaard. Deze wijn ondergaat ook een extra kwaliteitskeuring. 

Nu je de belangrijkste informatie weet over Duitse wijn en wijnland Duitsland kun jij geheel goed voorbereid een heerlijke Duitse wijn kopen of bestellen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *